Бюджет 2021 да заложи на по-силна социална политика  за запазване

...
Бюджет 2021 да заложи на по-силна социална политика  за запазване
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Бюджет 2021 да заложи на по-силна социална политика

Бюджет 2021 да заложи на по-силна обществена политика  за опазване и основаване на нови работни места - подобен съвет даде от Вашингтон някогашният финансов министър Симеон Дянков. Възможен запас за подобен вид структуриране на бюджета са плануваните военни разноски, които съгласно него биха могли да се пренасочат към опазване на работни места в браншове и райони, изключително мощно наранени от рецесията. „ Тук става въпрос за милиарди, това не са дребни разноски. Разход, който умерено може от 2021 година да мине в 2022-а. Това единствено по себе си ни дава 1 или 2 милиарда, когато приказваме за спомагателна обществена политика “, посочи той.

„ Обстановката в българското общество се нажежава доста, а есента и зимата нормално са тежки в България – и от позиция на стопанска система, и от позиция на обществени политики. В Румъния тази седмица също имаше политическа рецесия, това обаче не им пречи да имат фокусирана стратегия – и върху райони, и върху браншове, и върху избрани семейства “, разяснява той за БНР

Според Дянков е изцяло обикновено в тази конюнктура през есента и зимата бюджетът да мине към недостиг, както е планувано. „ По-интересно обаче е това, че съгласно последните данни за бюджета от юли и август не спадат единствено приходите, а спадат много внезапно и разноските “, обърна внимание Дянков. Както „ Мениджър Нюз “ заяви по предварителни данни остатъкът в Консолидираната фискална стратегия към края на август е 1,5 милиарда лева, а макар оповестените държавни стратегии за поддръжка на стопанската система се вижда, че в действителност държавните разноски се намаляват с 3% в съпоставяне със същия осем месечен интервал на предходната година.  

„ Пари има. И Европа ни дава пари – те са на доста ниски лихви, България има относително огромни благоприятни условия за взимане на повече заеми. Така че тук не би трябвало да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки район, за всеки бранш да има задоволително пари в идващите 6 до 9 месеца – те ще са сложни месеци. “

Спад бележат инфраструктурните планове, посочи Симеон Дянков.

„ В България пари се дават чак когато даден отрасъл излезе да стачкува, чакаме до момента в който ситуацията стане тежко. Но това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано. И парите да се раздават въз основата на разбор, а не въз основата кой излиза в стачки “, добави Дянков.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР